Baltijos tiltai. Gelmė. 2010

Bienalės renginių atidarymų akimirkos

2010 m. rugpjūčio 19 d. 

P.S. kviečiame visus, kurių fotoobjektyvai užfiksavo atidarymų akimirkas, pasidalyti savo fotonuotraukomis. Labai laukiame jų el. paštu CLOAKING

Eugenijaus NALEVAIKOS personalinės parodos "fragmENtai" atidarymas LDS galerijoje Pamėnkalnio g. 1 /13, Vilnius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atrankinės parodos "Baltijos tiltai. Gelmė. 2010" atidarymo LDS galerijoje "Arka" Aušros vartų g. 7, Vilniuje, atidarymo akimirkos.2010 m. rugpjūčio 13 d., 18 val.

 

Už šias nuotraukas dėkojame Estijos dailininkui Rein Magar.

 

Didysis akvarelininkų prizas dar kartą liko Lietuvoje

2010 m. rugpjūčio 16 d.

Praėjusį penktadienį Vilniuje prasidėjusios trečiosios tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ rengėjai paskelbė pagrindinės atrankinės parodos „Gelmė“ grand prix ir diplomų laureatus.

Didysis prizas antrą kartą liko Lietuvoje – šiemet jis įteiktas vilnietei dailininkei akvarelininkei Inai Budrytei, g. 1957.

Idėja įvertinti išskirtinius akvarelininkų darbus ir teikti dailininkams diplomus bei pagrindinį prizą gimė praėjusioje bienalėje, kuomet buvo įteikti 8 diplomai, o grand prix laureatu tapo šiaulietis dailininkas Vidmantas Zarėka. Diplomai rengėjų komiteto sprendimu teikiami už darbuose demonstruojamą aukšto meistriškumo, akvarelės technikos grynumo ir savito požiūrio į temą ir turinį dermę.

Trys šių metų bienalės „Baltijos tiltai“ diplomai iškeliavo į užsienio šalis. Šeštadienį vienas jų įteiktas parodų atidarymuose dalyvavusiai Latvijos dailininkei Ievai Spalvinai, kiti du bus išsiųsti į kaimynines šalis prie Baltijos – dailininkei iš Danijos Gunillai Rosenberg ir menininkui iš Norvegijos Trond Einar Solberg Indsetviken. Dar vienas diplomas ir šiemet keliauja į Šiaulius – jis skirtas dailininkei Editai Sūdžiūtei.

Grand prix – tai galimybė laimėtojui surengti personalinę parodą kitos bienalės metu. Visus diplomų laureatus pasieks ir projekto partnerių dovanos – dailės reikmenų rinkiniai.

Primename, kad laureatų darbus ir dar daugiau nei 120 akvarelės bienalei skirtų kūrinių iki rugsėjo 3 d. galima pamatyti „Arkos“ (Aušros vartų g. 7) galerijoje veiksiančioje parodoje „Baltijos tiltai. Gelmė“. Taip pat žiūrovai kviečiami apsilankyti kitose bienalės renginių erdvėse – personalinių Eugenijaus Nalevaikos (LDS galerijoje Pamėnkalnio g. 13) ir Vidmanto Zarėkos (LDS galerijoje Vokiečių g. 2) parodų ekspozicijose bei akvarelininkų grupės „Aqua 12“ parodoje „Spritus Movens“ (LDS parodų salė, Vokiečių g. 4.)

 

 Ina Budrytė. Bare / In the bar. buy clomid online 2009

 

 

Trond Einar Solberg Indsetviken (Norvegija). Tvora / The fence. 2010

 

 Gunilla Rosenberg (Danija). Judančios figūros / Moving figures. 2010

 

 Ieva Spalvina (Latvija). Blyksnis / Flash. 2010

 

 Edita Sudžiūtė (Lietuva). Peizažas su debesim I / Landscape with cloud. 2009

 

 GELMĖ 2010

Tarptautinis akvarelės projektas „Baltijos tiltai“ Lietuvoje rengiamas trečiąjį kartą ir šiemet vyks Vilniuje. Jis skiriamas visų dailės sričių kūrėjams. Projekto siekiamybė – išskleisti akvarelės meninio mąstymo įvairovę, gyvai ir dinamiškai traktuoti tūkstantmetę akvarelės patirtį, ieškoti jos originalaus plastinio ir prasminio rakurso. Skatiname menininkų eksperimentus formos atžvilgiu ir jų autentišką, šiuolaikišką požiūrį į kūrinių tematiką bei turinį. Originaliausi ir kūrybiškiausi parodos darbai pelnys premijas bei specialius buy clomid rengėjų prizus.

Projektą sudaro keletas renginių: konkursinė paroda, satelitinės grupinės bei personalinės parodos ir meistriškumo kursai, kuriuos ves Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės akvarelės meistrai.


Glausta istorija levitra online ir projekto pokyčiai šiame laike

Projekto ištakos siekia 1968 metus, kai Rygoje (Latvija) imtos rengti Pabaltijo akvarelės trienalės.  Šių parodų dalyviai kas treji metai atstovavo savo šalį tarptautinėje arenoje, turėdami galimybę pasidalinti akvarelės meno patirtimis ir įvertinti kolegų pasiekimus.  Parodos neabejotinai paskatino Pabaltijo šalių akvarelės meno pažangą ir pozityvią akvarelininkų konkurenciją.

2006 m. akvarelės traukos centras buvo perkeltas į Kauną: renginį ėmėsi organizuoti Lietuva, suteikdama projektui metaforišką „Baltijos tiltų“ pavadinimą. Nutarta nuo šiol rengti parodą kas dveji metai (bienalės statusas), siekiant dinamiškiau atskleisti akvarelės meno atradimus. Veržliai išsiplėtė ir geografinės ribos – dalyvauti parodoje buvo kviečiami dailininkai iš viso Baltijos bei Šiaurės šalių regiono.

2008-ųjų akvarelės bienalės koncepcija Slinktys lūžių ir pokyčių ieškojo akvarelės kokybės bei prasmių tektonikoje, siūlydama vengti banalios ar tik dekoratyviomis vertėmis save apibrėžiančios akvarelės. Grupinėje ir personalinėse parodose dalyvavo beveik 100 autorių, buvo surengta konferencija  aktualiems šiuolaikinės akvarelės klausimams nagrinėti.


Koncepcija. Gelmė

2010-ųjų akvarelės bienalės koncepcija apibrėžiama lengvai kūrybinėms interpretacijoms pasiduodančia sąvoka gelmė. Tai vienas tinkamiausių žodžių akvarelės meninės kalbos lengvumui, lakumui, optinei judėjimo iliuzijai, spalvinių dėmių liejimuisi nusakyti. Gelmės ieškosime akvarelės kokybės, formos, prasmės santykyje, siūlydami vengti vien tik dekoratyvių raiškos priemonių, banalių buy propecia online siužetų ir skatinsime darbuose įprasminti giliamintiškas įžvalgas.

Bienalės rengėjai vertina meistriškai įvaldytas tradicinės akvarelės išraiškos priemones, bet kartu skatina neapsiriboti įprastais kūrybos būdais, drąsiai brėžti naujas trajektorijas akvarelės erdvėse, nerti į pačias gelmes.


Eugenijus Nalevaika
Projekto vadovas
Lietuvos priligy online dailininkų sąjungos pirmininkas